Claudicatio Intermittens

Wat is Claudicatio Intermittens (etalagebenen)?

Claudicatio intermittens is een gevolg van slagaderverkalking in de bloedvaten van en naar de benen. Door belemmering van de bloeddoorstroming is er tijdens inspanning een tekort in zuurstoftoevoer naar de spieren, welke leidt tot pijn en kramp in de benen. 

 

klachten & gevolgen.

Claudicatio intermittens kenmerkt zich door pijn in de beenspieren tijdens het lopen, welke met volledige rust binnen 10 minuten verdwijnt en weer opnieuw optreedt bij een volgende inspanning. 

Deze klachten leiden tot beperking in loopafstand. 

 

Fysiotherapeutische behandeling.

Looptraining onder toezicht van een gespecialiseerde fysiotherapeut start met meerdere sessies per week en wordt vervolgens stapsgewijs afgebouwd naar het niveau waarop de patiënt zelfstandig  kan trainen in zijn/haar eigen omgeving. Deze training vindt veelal plaats op een loopband, waarbij de patiënt intervalsgewijs door de pijn heen loopt, gevolgd door een kort moment van rust. Daarnaast wordt het uithoudingsvermogen getraind en is er aandacht voor verbetering van het looppatroon met functionele oefeningen en krachttraining. 

Looptraining is bewezen effectief in het vermindere van pijn, het verhogen van de maximale en functionele loopafstand en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor een positief effect op de levensverwachting door afname van het aantal hart- en herseninfarcten. het is gebleken dat 80% van de patiënten met claudicatio interminttens tevreden is met deze fysiotherapeutische behandeling. 

 

Vergoeding.

De eerste 37 behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. De patiënt moet wel een verwijzing hebben van de huisarts of specialist. 

 

Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij ClaudicatioNet.