Tips voor het kiezen van je vergoeding fysiotherapie in 2020

Ieder jaar kun je in december en januari je zorgverzekering aanpassen, of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Een wijziging is snel geregeld. 

Maar welke wil je maken? weet jij bijvoorbeeld hoeveel fysiotherapie jij per jaar nodig hebt? Ga je dit zelf betalen, of wil je je hiervoor verzekeren? En wat is voor jou dan de beste verzekering? Wij hebben dagelijks te maken met de vergoeding van fysiotherapie en begrijpen dat het best lastig is om deze vragen te beantwoorden. Daarom helpen we je graag bij het maken van een goede keus! 

Iedere zorgverzekeraar heeft namelijk zijn eigen beleid en de verschillen in aanvullende verzekeringen zijn groot, We raadden je dus aan deze te vergelijken. Je kan dan zelfs ontdekken dat het voor jou de beste keus is, om je niet te verzekeren. Maar voor je kan vergelijken, moet je weten hoe de vergoeding van fysiotherapie geregeld is en wat hierin voor jou belangrijk is. 

 

Welke vergoeding voor fysiotherapie heb jij nodig? 

Lees de onderstaande informatie, beantwoord de 4 vragen en maak je vergelijking. Kom je er toch niet uit? Stel dan je vraag aan ons. Wij helpen je graag! 

1. Hoeveel fysiotherapie heb jij in 2020 nodig? 

Bepaal voor jezelf hoeveel behandelingen je van welke vorm van fysiotherapie nodig denkt te hebben. Sommige polissen vergoeden bijvoorbeeld minder manuele therapie dan fysiotherapie. Je kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die je het afgelopen jaar nodig had en het risico dat je loopt op een klacht of blessure. Sport je of beweeg je intensief? Dan is er altijd een kans dat je een blessure oploopt en fysiotherapie nodig hebt. Ook als je vaker last hebt van jouw spieren of gewrichten zul je mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is dat geval aan te raden.

 

Een behandeling met de specialisatie manuele therapie of oedeem therapie heeft bijvoorbeeld een ander tarief dan reguliere fysiotherapie.

Denk jij gespecialiseerde fysiotherapie nodig te hebben? Dan kan je kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen of je kan kiezen voor een maximum bedrag. Zo betaal je niet teveel premie of voorkom je dat je alsnog behandelingen moet betalen, terwijl je wel voldoende verzekerd bent. 

 

Naast deze verschillen in berekeningen hanteren zorgverzekeraars ook beperkingen in hun polissen. Sommige beloven bijvoorbeeld veel behandelingen te vergoeden, maar eisen dat er vanaf een bepaald aantal behandelingen een machtiging moet worden aangevraagd. Die machtiging van de zorgverzekeraar heb je dan nodig om voor verdere vergoeding in aanmerking te komen. Helaas worden deze machtigingen niet vaak verleend, en krijg je niet meer behandelingen vergoed. controleer dus of het aantal behandelingen dat vergoed wordt niet beperkt is en overeenkomt met wat je nodig hebt. 

 

Ook vragen verzekeraars voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen jou op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit. 

2. Wat is de werkelijke vergoeding van je verzekering? 

Weet je hoeveel behandelingen je nodig denkt te hebben? Kijk dan of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd, een maximum bedrag of in aantal behandelingen? Worden bijvoorbeeld maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Of maximaal € 250,- of € 1000,-? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met welke vorm van fysiotherapie jij nodig denkt te hebben. 

 

3. Wat is je keuzevrijheid?

Wil je door elke fysiotherapeut geholpen kunnen worden, of alleen door de therapeuten die een overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben? Dit kies je in de polisvormen resitutie of natura.

 

Bij een naturapolis mag je alleen naar de fysiotherapeuten die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Doe je dat niet dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Welk deel dit is staat in je polis. Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met jou zorgverzekeraar. Je hebt in dat geval dus meer keuzevrijheid. 

Voor 2020 hebben wij een overeenkomst met alle zorgverzekeraars afgesloten. 

 

4. Wat is je premie? 

Weet je hoeveel behandelingen je in 2019 nodig hebt, wat de werkelijke vergoeding en wat de keuzevrijheid van de aanvullende verzekering is? Vergelijk pas dan de premie die je per maand betaald. Bijvoorbeeld op websites als de Consumentenbond of Zorgwijzer

 

Maak je keus voor je fysiotherapie vergoeding in 2020

Wil je van zorgverzekeraar wisselen? je kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Zeg op tijd en in ieder geval voor 1 januari je zorgverzekering op. Misschien moet je bij je nieuwe zorgverzekeraar bijvoorbeeld een medische verklaring of gezondheidsverklaring invullen. Hou er rekening mee dat een zorgverzekeraar je op basis van die verklaring mag weigeren.  Doe je niets, dan loopt jouw bestaande verzekering gewoon door. 

 

 

Veel succes met het vinden van jou juiste verzekering voor fysiotherapie voor 2020 en mocht het nodig zijn, dan helpen we je hier graag bij! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.