5 tips om pijn bij gewrichtsklachten en artrose te verminderen

Gewrichtsklachten en artrose kunnen heel vervelende klachten geven. Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht achteruit. Het is een vorm van reuma. Doordat het kraakbeen zachter, dunner en brokkelig wordt, ontstaan er veranderingen in het bot onder het kraakbeen. Dit kan voor veel pijn zorgen. Daarnaast kunnen de omliggende zenuwen verzwakken of gaan ontsteken.

Artrose is niet geheel te voorkomen. Soms heb je gewoon dikke pech! Toch zijn er wel een aantal factoren die de symptomen en klachten van artrose kunnen verminderen.


Wij hebben er 5 voor je op een rij gezet:

 

1. Leefstijl
Als je last hebt van overgewicht en daarnaast ook last hebt van artrose of gewrichtsproblemen, dan is het eerste advies vaak om af te vallen.

 

2. Beweging
Het klinkt in eerste instantie misschien niet als vanzelfsprekend, maar lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van pijn in de gewrichten en pijn door artrose. Door regelmatig matig-intensief te bewegen worden de spieren rondom de gewrichten sterker en treden er minder snel ontstekingen op.

Omdat bewegen bij artrose en gewrichtsklachten vaak pijn doet, is het belangrijk dat je de oefeningen op de juiste manier doet. Een fysiotherapeut kan hierbij goede begeleiding geven.

 

3. Medicijnen
Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn bij artrose en gewrichtsklachten. Veelgebruikte medicijnen zijn pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen, naproxen en diclofenac. Sommige pijnstillers hebben naast de pijnstillende werking ook een ontstekingsremmende werking.

 

4. Voedingssupplementen
Naast medicijnen zijn er ook bepaalde voedingssupplementen die soms een pijnstillende werking hebben bij artrose of gewrichtsklachten. Een voorbeeld hiervan zijn capsules van de groenlipmossel van Synofit. Dit voedingssupplement bevat Omega-3-vetzuren en glucosamine. Deze stoffen dragen bij aan de ontstekingsremmende reactie en bij de opbouw van kraakbeen en weefsels. Voedingssupplementen hebben geen bewezen werking op artrose, maar bij sommige mensen vermindert het wel degelijk de pijn.

 

5. Complementaire behandelingen
Een ander woord voor ‘complementaire behandeling’ is ‘alternatieve behandeling’. Dit is vaak een aanvullende behandeling op de reguliere behandeling. Voorbeelden van alternatieve behandelingen zijn:

Acupunctuur
Homeopathie
Kruiden, planten en kruidenmiddelen

 

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?


Heb je een blessure die maar niet over gaat of last van pijn bij dagelijkse activiteiten? Dan kan een fysiotherapeut je misschien verder helpen. Samen met de fysiotherapeut bekijk je of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past.

 

Praktijk in Venray

Praktijk in Swalmen

Bron: Reuma Nederland

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.